mimeini - Blog & Projekcts

This page in English


Home
Blog og Projekter


Onsdag den 18. september 2024

Stakeholders Kommunisme - En dokumentar


Stakeholder Communism poster

Sådan her beskrives konceptet "Stakeholder Kapitalisme" i en artikel fra tidsskriftet Finans fra 26/01/2022

"Stakeholder-kapitalismen defineres som den form for kapitalisme, hvor virksomheder og deres ledelser søger bæredygtig og langsigtet værdiskabelse ved at tage hensyn til alle interessenters behov og samfundet som helhed - og dermed ikke alene virksomhedens aktionærer og nærmeste interessenter."

Stakeholder Kapitalismens er blevet ført meget kraftigt frem af de største konglomerater, myndigheder og ngo'er siden 70'erne som løsningen på det globale samfunds udfordringer.

Vi står midt i en proces hvor verdenssamfundet er ved at overgå til et nyt politisk og økonomisk system. Et system som de rigeste og mest indflydelsesrige mennesker i verden er kommet til enighed om uden, at det har været til afstemning hos befolkningen.

Den engelske dokumentarfilmskaber Richard Jeff's vender om på termerne i en 1 t. 35 min. lang dokumentar omhandlende Stakeholder Kapitalisme. Han kalder det i stedet Stakeholder kommunisme i det han mener modellen har mere til fælles med den form for kommunisme, som udfoldes i det moderne Kina end med kapitalisme.

Dokumentaren ser kritisk på denne nye politiske og økonomiske model, som glidende indføres i stort set alle lande udenom de normale demokratiske systemer.

Du kan se dokumentaren her:

    Hvis du vil hører en lidt mere akademisk analyse af Stakeholder - modellen kan jeg varmt anbefale James Lindsay podcast fra 19. februar 2024. Udsendelsen tager udgangspunkt i en tekst fra 2020 som er omhandler Stakeholder Kapitalisme og det ledsagende reguleringssystem ESG og som er udgivet af Harvard University.

corpgov.law.harvard.edu

mimeini - Mikkel Meinike Nielse - footer